Aliağa

Aliağa

İyonya Göçü’nden sonra Eolia ve İyonya bölgesinde Grek kolonileri kurulmuş.

Anadolu, Persler tarafından istila edilince bu kentlerin büyük kısmı Pers Egemenliğine girmiş.


Mö. 312’de Büyük İskender, Perslerin egemenliğine son verdikten sonra, bu kentlerin büyük kısmı Makedonya egemenli altına girmiş.. İskender öldükten sonra, Aliağa’nın da bulunduğu yöre Pergamon Krallığı egemenliği altına girmiştir. Pergamon Kralı III. Attalos’un vasiyeti üzerine Romalılar buraya hakim olmuş. Roma ikiye ayrıldıktan sonra Bizans egemenliğine giren bölge, Arap akınlarına uğramış, İmparator II. Leon döneminde Araplarla anlaşma yapılmış ve İzmir -Bergama arasında kalan bölge Araplar yönetimine bırakılsa da Arapların İstanbul kuşatması başarısız olunca, Araplar Anadolu’dan çekilmiş.

Sultan IV. Murat , Bağdat seferi sırasında kendisine yardımda bulunan kişileri beraberinde getirmiş ve bu kişilerden bir kısmına Batı Anadolu’’da topraklar vermiş. Bunlar’dan Abdulkerim Ağa’ya Aliağa yöresini bağışlamış. Abdülkerim Ağa’nın ölümünden sonra toprakları oğulları arasında paylaşılmış ve bugünkü Aliağa yöresi Çelebi Bey ve Ali Ağa’ya kalmış. Ali Ağa burada büyük bir çiftlik kurmuş ve yöre “Aliağa” ismiyle tanınmaya başlamıştır.


Kaynak: izmir.ktb.gov.tr

İlginizi Çekebilir
  • İzmir
    İzmir, 8500 yıllık tarihi ile Anadolu Yarımadasının batısında uzun ve dar bir körfezin başlangıcınca yer alır. Antik Dönemin ünlü tarihçisi Heredot, tipik Akdeniz ikliminin yaşandığı kenti binlerce yıl öncesinde;” Onlar kentlerinin bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel ...
  • Foça
    Foça surları aslında, İyonya, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait bölümlerin bir karışımıdır ve bazıları orijinal inşaatçılarla aynı yapım teknikleri kullanılarak özenle restore edilmiş.
Whatsapp Telefon